Washingtonul şi Ankara pun pe hârtie planuri pentru a preveni un conflict interconfesional, după sfârşitul probabil al regimului de la Damasc. Sursa: REUTERS
Convinse că sfârşitul regimului Bashar al-Assad este tot mai aproape, Statele Unite şi Turcia pregătesc diferite scenarii pentru o Sirie intrată într-un vid de putere, odată cu anticipata înlăturare a celui care conduce statul arab de mai bine de 11 ani. Planurile puse la cale de strategii de la Washington şi Ankara vizează, în primul rând, riscul izbucnirii unui război interconfesional care s-ar putea apoi extinde rapid într-o regiune încă instabilă după revoltele populare.
În timp ce o bună parte din ţările occidentale şi-au retras diplomaţii de la Damasc, administraţia de la Washington a decis să îşi menţină în post ambasadorul în Siria, Robert S. Ford, în pofida riscurilor la care se expunde acesta, pentru a continua dialogul cu opoziţia şi liderii numeroaselor secte şi confesiuni re ligioase - alawiţii, druzii, creş tinii şi musulmanii sunniţi. Statele Unite vor cu orice preţ să evite repetarea situaţiei din Irakul post- Saddam Hussein, când ţara a căzut pradă, timp de mai mulţi ani, valului de violenţe interconfesionale, dar şi jafurilor.
Un lider tot mai izolat
Subiectul Siriei fără Bashar al-Assad în fruntea sa va fi, fără îndoială, pe agenda întâlnirii de marţea viitoare, de la Washington, dintre preşedintele american Barack Obama şi premierul turc Recep Tayyip Erdogan, dezvăluie cotidianul "New York Times".
Un oficial de rang înalt din administraţia americană a explicat că planurile trasate de Ankara şi Washington pornesc de la premisa că Bashar al-Assad este tot mai izolat în lumea musulmană, fapt ce îi grăbeşte sfârşitul politic. Turcia şi Arabia Saudită au condamnat deja măsurile de reprimare a protestelor antiguvernamentale din Siria care a