Cei mai mulţi oameni asociază căscatul cu nevoia de somn sau cu plictiseala. Ei bine, cele mai recente cercetări au scos la iveală faptul că are şi o altă utilitate despre care nu ştiam nimic până acum. Sursa: Hepta
Un căscat serios poate fi de ajutor în reglarea temperaturii creierului pentru a preveni o “supra-încălzire" a acestuia, au demonstrat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton.
În timpul iernii în Tucson, Arizona, o echipă condusă de profesorul Andrew Gallup le-a cerut unor voluntari să se uite la imagini cu oameni care cască şi apoi le-au urmărit comportamentul pentru a observa dacă aceştia vor căsca şi ei. Acelaşi proces l-au făcut şi în timpul sezonului cald.
Cercetătorii au descoperit că jumătate dintre participanţi cască în timpul iernii, în timp ce doar un sfert dintre cei supuşi experimentului cască în timpul verii.
După analizarea mai amănunţită a datelor, cercetătorii au ajuns la concluzia că o metodă foarte eficientă de scădere a temperaturii creierului este căscatul.
“Căscatul într-un moment în care temperatura mediului înconjurător este mai mare decât cea a corpului, este inutil pentru procesul de răcire a creierului. Căscatul este un fel de “fereastră termică" pentru corp", a declarat pentru dailymail.co.uk