Primul test clinic din Europa cu celule stem embrionare va începe în curând în Marea Britanie. Testul este făcut de o firmă americană de biotehnologie şi urmăreşte descoperirea unor tratamente pentru afecţiuni ale vederii, relatează AFP. Sursa: Northfoto
Firma Advanced Cell Technology (ACT) a anunţat că testul clinic va avea loc la Londra, la Moorfields Eye Hospital, urmând să fie realizat pe 12 pacienţi care suferă de maladia Stargardt, o degenerare maculară frecventă la tineri, care duce la pierderea progresivă a vederii.
Această boală debutează în copilărie şi afectează o persoană din 10.000. "Este prima oară că se autorizează un test clinic cu celule stem embrionare în altă parte decât în Statele Unite", a declarat Bob Lanza, director ştiinţific al laboratorului ACT.
Fiecărui participant la test îi vor fi injectate până la 200.000 de celule stem în spatele uneia dintre retine, de către o echipă de medici chirurgi de la Spitalul Oftalmologic Moorfield, din Londra, informează publicaţia britanică The Daily Telegraph. Prin administrarea unui astfel de tratament se doreşte încetinierea evoluţiei sau chiar vindecarea unei forme de degenerare maculară (boală care afectează vederea centrală, partea de mijloc a imaginii), numită boala Stargardt.
Cauzată de deteriorarea centrului retinei, această afecţiune este mai frecvetă în cazul bătrânilor însă, moştenită, ea poate afecta tinerii şi copiii de peste 6 ani. Experimentul, care va începe în câteva luni, va testa siguranţa tratamentului cu celule stem retiniene în cazul persoanelor la care boala se află într-un stadiu avansat.
Ar putea urma: diabeticii, bolnavii cu Parkinson şi Alzheimer
În Statele Unite, ACT a început în noiembrie 2010 primul test clinic cu derivate din celule stem embrionare pentru combaterea acestei forme de degenerare a vederii. Până acum, doar doi pacienţi americani au p