Agenţia spaţială americană a anunțat în această dimineață pe pagina sa de Twitter că bucăți din satelitul UARS ar fi ajuns deja pe Terra. Sursa: REUTERS
UPDATE: Cele mai recente informații indică faptul că bucăți din satelit ar fi pătruns în atmosferă deasupra Oceanului Pacific. Mai multe postări pe Twitter susțin că rămășițe din UARS ar fi ajuns și în oraşul Okotoks, la sud de Calgary, din vestul Canadei.
În ultimele zile, s-au vehiculat informații contradictorii privind locul unde vor ajunge bucăți din satelitul uriaș scenariile indicând nord-vestul Italiei, Canada, Africa sau zone din Pacific și Atlantic. MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Imagini spectaculoase cu satelitul UARS
Potrivit calculelor, 26 de fragmente din satelit, cu o masă totală de câteva sute de kilograme, ar putea rezista la intrarea în atmosferă.
Totuși, NASA subliniază că riscul pentru populație este foarte redus, iar obiecte spațiale de talia acestui satelit cad pe Pământ anual.
Satelitul știintific UARS (Upper Atmosphere Research Satellite), cu o masă totală de 6,5 tone, a fost conceput pentru a studia straturile superioare ale atmosferei terestre.
Lansat în septembrie 1991 de naveta Discovery, aparatul a fost plasat la altitudinea de 600 de kilometri.
Conceput să funcționeze 3 ani, el a rămas pe orbită timp de 14 ani. În 2005, a fost plasat pe o orbită mai joasă și "adormit". După ciocnirea cu un obiect necunoscut, satelitul și-a început căderea necontrolată.
UARS nu este cel mai mare satelit care a reintrat în atmosfera Terrei. În 1979, Skylab, de 90 de tone, a căzut în vestul Australiei.
Surse: NASA, CNN, RIA Novosti