Cantitatea medie de gresie şi faianţă achiziţionată de români a scăzut cu 10% în ultimii trei ani, în ciuda scăderii preţului mediu cu 10% în această perioadă, spun reprezentanţii Cesarom, liderul pieţei locale de plăci ceramice.
Dacă în 2008 românii achiziţionau în medie aproximativ 39 de metri pătraţi de plăci ceramice, în acest moment cantitatea a scăzut cu 10%, până la 35 de metri pătraţi, potrivit unui comunicat al companiei.
"Puterea de cumpărare scăzută a românilor din ultimii trei ani i-a determinat pe aceştia să placheze suprafeţe mai mici din locuinţe. Acest lucru a dus la diminuarea volumului mediu de plăci ceramice achiziţionate, cu toate că preţurile s-au comprimat din 2008 şi până în prezent cu circa 10%", a declarat Eduard Măcărescu, directorul de operaţiuni al Cesarom.
Acesta a subliniat că diminuarea preţului mediu la gresie şi faianţă a fost determinată cu precădere de creşterea importurilor de plăci ceramice de o calitate îndoielnică. În 2008 românii plăteau pentru un metru pătrat de gresie şi faianţă 27,5 lei, iar în acest moment preţul mediu este 25 lei.
Ardelenii cumpără mai multă gresie decât moldovenii şi oltenii
Datele Cesarom relevă diferenţe de la o regiune a ţării la alta în ceea ce priveşte coşul de cumpărături.
Bunăoară, românii din Transilvania, Banat şi Dobrogea cheltuiesc cel mai mult, achiziţionând gresie şi faianţă în valoare medie de peste 900 de lei, comparativ cu 2008, când plăteau peste 1.100 lei.
În acelaşi timp, cei din Bucureşti şi Muntenia plătesc acum la o singură achiziţie între 850 şi 900 de lei, în timp ce în urmă cu trei ani valoarea era cuprinsă între 1.050 şi 1.100 de lei. În acest an, în Moldova şi Oltenia achiziţia medie este de 800 de lei, faţă de 2008 când ajungea la 1.000 de lei.
În ceea ce priveşte piaţa autohtonă de p