În ciuda tuturor campaniilor care militează pentru reducerea consumului de produse ce conţin zahăr, acesta continuă să furnizeze o treime din caloriile necesare zilnic. Pe lângă dependenţa pe care o generează, pofta de dulce poate semnala şi anumite afecţiuni ale organismului.
Doctorul american Jacob Teitelbaum tratează consumul excesiv de produse zaharoase în cartea sa "Combate acum dependenţa de zahăr!".
El descrie adicţia ca un simptom pentru diverse probleme de sănătate nediagnosticate, precum blocajul glandelor renale sau prezenţa prea multor bacterii dăunătoare în corp.
Medicul Teitelbaum vorbeşte despre patru tipuri de dependenţe de zahăr, declanşate de diferiţi factori, de la schimbări hormonale la infecţii în corp.
Situaţie porneşte deseori de la un surmenaj fizic
Lucrezi peste 40 de ore pe săptămână şi te simţi obosit aproape tot timpul. Cafeaua de dimineaţă este nelipsită, iar fără dulciuri nu faci faţă zilei în curs. Totodată, simţi nevoia să consumi băuturi carbogazoase. Suferi de diverse tipuri de dureri la nivelul corpului, migrenele făcând parte din "agenda zilnică" a organismului tău.
Probleme tiroidiene
Printre cauzele oferite de doctorul Jacob Teitelbaum se numără lipsa de odihnă şi un regim alimentar necorespunzător, deseori compus din mâncăruri tip fast-food şi snacks-uri. Acestea oferă energie corpului doar pe moment. Într-o astfel de situaţie, glanda tiroidă este deseori responsabilă de dependenţa de zahăr. Suprasolicitată, tiroida necesită un aport zaharos pentru a funcţiona. Cofeina agravează adicţia, iar organismul întră într-un cerc vicios.
Pentru ameliorarea stării generale de sănătate, Teitelbaum propune să înjumătăţiţi aportului de cofeină pe săptămână, până ajungeţi la o singură ceaşcă pe zi de cafea. Ulterior, înlocuiţi-o cu ceai.
Beţi mai multă apă pentru a vă curăţa organismul. @N