La aceste concluzii au ajuns experţii IDIS „Viitorul" în Raportul de evaluare a activităţii parlamentare, lansat astăzi, cu o zi înainte de începerea unei noi sesiuni parlamentare.
În sesiunea februarie-iulie 2011, Parlamentul a reuşit să ducă la bun sfârşit doar două treimi din volumul de muncă planificat. În cazul fracţiunii PCRM, care a optat pentru calea boicotului, rata de participare nu trece de jumătate, fiind de 45%. „Toate astea au scos în evidenţă un comportament instituţional discreţionar în privinţa exercitării atribuţiilor funcţionale, ceea ce se referă la toate fracţiunile parlamentare", a menţionat Ion Tăbârţă, expert IDIS „Viitorul".
Pentru a disciplina deputaţii, autorii raportului sugerează includerea în Regulamentul Parlamentului a unor sancţiuni pentru absenţele nemotivate la şedinţele plenare sau la cele ale comisiilor permanente.
„Am asistat la o competiţie distructivă dintre majoritatea şi opoziţia parlamentară, iar pe de altă parte la o concurenţă pe alocuri nesănătoasă dintre componentele Alianţei pentru Integrare Europeană. Astfel, votarea sau respingerea legilor a depăşit cadrul normalităţii şi utilităţii, devenind o monedă de schimb şi ajungându-se chiar la condiţionări reciproce", a menţionat Ion Tăbârţă, expert IDIS „Viitorul".
Moldovenii nu mai au încredere în deputaţi
Şi oamenii de rând sunt nemulţumiţi de activitatea deputaţilor. Acest lucru este demonstrat în sondajului naţional al IMAS,făcut public o zi înainte, relevă că 37% din respondenţi sunt de părere că Parlamentul îşi îndeplineşte funcţiile de bază. Mai mult, aproape jumătate din persoanele intervievate - 47,2% - cred că „pedeapsa" pentru deputaţii care au absenţe nemotivate repetate trebuie să fie retragerea mandatului.
Comisiile permanente, la rândul lor, au fost mai disciplinate. Însă, acestea au clacat la capitolul transparenţă, deoarece