"Banii cei mai multi se fac din speculatii, din trading. Unii spun ca nu sunt speculatori ci hedge fonduri. Sa fim seriosi! Traderii din asta isi castiga banii- din volatilitate. Ei isi doresc aceasta volatilitate, sa nu ne facem iluzii", a atras atentia profesorul Daniel Daianu la conferinta de risc de tara organizata de Coface.
"Sunt in dezacord cu faptul ca starea Eurozonei nu e la fel de dificila ca cea a SUA. Se ignora o realitate dramatica: politicile si aranjamentele institutionale difera. SUA are o Trezorerie comuna, UE nu. In SUA exista transferuri fiscal, ceea ce in UE se refuza. Alta e conduita FED fata de cea a BCE, iar aceasta diferenta explica de ce SUA are o alta capacitate de a rezista in fata criza", a mai spus Daianu.
Fostul ministru de Finante a mai spus ca e fals cliseul potrivit caruia asistam la o criza a datoriilor suverane. "Criza datoriilor suverane acopera o criza a datoriilor private. Si o criza a euro, degeaba spun unii ca euro e puternic si ca...cum sa nu fie o criza a euro? Suntem coplesiti de evenimente extreme. De black swans", crede Daianu.
"Putem intra intr-o noua recesiune prin dinamica corpurilor mari. Daca interventiile FED ar fi mai bine coordinate cu cele ale BCE am putea evita o noua recesiune. Pe termen lung vom avea o cvasi-stagnare foarte lunga si din ratiuni legate de schimbarea distributiei puterilor economice", a mai explicat prof. Daianu.
"Nu se recunoaste public, dar eu va spun ca in ministerele de Finante, in bancile centrale se discuta si se fac scenarii legate de iesirea Greciei din zona Euro", a mai spus Daianu
"Cine vorbeste acum in numele Europei? Vine un comisar european si spune ceva, dupa care un oficial al BCE il contrazice. SUA a avut un singur om cand a facut reforme importante. Unul singur, nu zece cati are acum UE. Nu avem lideri, asta e situatia",