„Haideți să rupem tăcerea asupra agresiunii stradale” este îndemnul „Marșului Panaramelor”, eveniment care se va desfășura în data de 6 octombrie și la București. Astfel de proteste față de autoritățile care blamează femeile pentru agresiunile sexuale la care sunt supuse au avut loc în peste 100 de orașe ale lumii, sub denumirea de „Slutwalk”.
În România, are loc un viol la patru ore, conform statisticilor Poliției Române, iar neoficial, cazurile sunt mai multe, pentru că victimele nu îndrăznesc să raporteze agresiunea, de teama de a nu fi judecate și blamate.
Mai multe activiste pentru drepturile femeilor din România au decis că trebuie să ne înscriem și noi pe harta acestei mișcări, care a început anul trecut în Toronto, după ce un reprezentant al poliției a afirmat că femeile ar trebui să nu se mai îmbrace „ca niște panarame”, pentru a evita astfel de incidente.
Marșul a fost organizat pe 3 aprilie 2011 și a strâns aproape 4.000 de participanți. Astăzi, sunt organizate marșuri similare în toată lumea.
Episodul „leliță balcanică”
Și la noi în țară, expertul criminalist Tudorel Butoi declara la Realitatea TV, în ianuarie 2010, că „majoritatea femeilor agresate pe stradă și-au provocat agresorii „cu un comportament de piţipoancă şi un caracter de leliţă balcanică și ar trebui să fie atente cu cine umblă şi cu cine intră în vorbă, nu să dea buzna la poliţie că au fost violate”.
În octombrie 2010, Conmsiliul Național pentru Combaterea Discriminării a dat o hotărâre prin care a sancţionat caracterul discriminatoriu al declaraţiilor expertului criminalist.
Feministele române atrag atenția că „apelative precum pițipoancă, leliță balcanică, curvă, panaramă, târfă, parașută, pisi fac parte din cotidian, iar femeile sunt obligate să le suporte. Victimele violențelor sexuale sunt privite cu supiciune și blamate, iar agresorii sunt încuraj