José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a propus taxarea tranzacţiilor financiare (măsură ce vizează sectorul bancar), fondurile obţinute în acest fel urmând a fi folosite pentru consolidarea sistemelor financiare în blocul comunitar, numind decizia „o chestiune de corectitudine“.
În discursul susţinut astăzi în faţa Parlamentului European, Barroso a declarat că ţările care folosesc euro trebuie să se îmbarce într-o coordonare economică mai strânsă pentru a proteja moneda unică, iar schimbarea tratatelor europene – un proces anevoios şi care divizează – ar putea fi necesare pentru a obţine acest lucru.
Janusz Lewandowski, comisarul european pentru Planificare Financiară şi Buget, a fost iniţiatorul acestei propuneri, devenită între timp tot mai agreată. Astfel, resursele directe ale UE ar putea să crească prin taxarea băncilor. Varianta este analizată şi în România.
„Resursele directe ale UE ar putea să crească prin taxarea băncilor, lucru pe care şi noi îl studiem şi avem nevoie de elemente suplimentare pentru a vedea impactul asupra României. Să nu ne trezim cu băncile care vor avea probleme, ceea ce va genera probleme mai departe. Va trebui să facem impactul foarte atent“, a declarat săptămâna trecută Gheorghe Gherghina, secretar de stat în cadrul în cadrul Ministerului Finanţelor.
„Ne aflăm într-un moment crucial în istorie pentru că, dacă nu ne mişcăm înainte cu unificarea, vom suferi de pe urma fragmentării“, a declarat astăzi Barroso. Criza, a adăugat acesta, s-a extins până a devenit un „botez de foc“ pentru generaţia sa.
Totodată, Barroso a pledat pentru suplimentarea fondului de urgenţă al UE. Mai mult, el a insistat asupra necesităţii reformării mecanismului de funcţionare a fondului pentru a permite ca acesta să fie folosit cu aprobarea a majorităţii cotributorilor, renunţându-se astfel la unanimitatea neces