Să trăieşti suferind de diabet este o adevărată provocare. Diabetul este o boală cronică, caracterizată prin creşterea nivelului de zahăr din sânge. Dacă acesta nu este ţinut sub control, poate duce la o serie de complicaţii cum ar fi atacul de cord, cataractă sau ulcere de piele. Aproape 80% dintre efecte diabetului, pot fi ţinute sub control cu doar câteva modificări ale stilului de viaţă. Sursa: Arhiva EVZ
1.Dieta – Primul factor căruia trebuie să îi acordăm atenţie mărită este dieta. În cazul bolnavilor de diabet, importantă nu este doar o dietă echilibrată, ci şi un program regulat al meselor. Acest lucru ajută la prevenirea creşterii excesive a nivelului de glucoză şi un control mai bun al acestuia.
În plus, o masă standard pentru un pacient cu diabet zaharat trebuie să includă mâncăruri bogate în acizi graşi nesaturaţi, antioxidanţi, fibre şi vitamine. Trebuie evitate alimentele bogate în grăsimi saturate şi colesterol, din cauza riscului crescut de boli cardiace.
2.Greutate controlată – Pierderea în greutate este un obiectiv important pentru persoanele care suferă de diabet zaharat, în special diabetul zaharat de tip 2. Acest lucru se datorează faptului că obezitatea creşte concentraţiile de glucoză din sânge şi rezistenţa la insulină.
Greutatea ţinută sub control permite pacienţilor şi îmbunătăţirea controlului glicemic. Acesta, la rândul său, previne complicaţiile care rezultă ca urmare a obezităţii, cum ar fi hipertensiunea şi bolile cardiovasculare. În acelaşi timp, o greutate normală, reduce dependenţa unui pacient cu diabet zaharat de medicamente, îmbunătăţeşte efectele insulinei şi scade concentraţia de glucoză din sânge.
3.Terapii de relaxare – Stresul şi anxietatea cresc riscul unei persoane de a dezvolta diabet zaharat. Poate părea ciudat dar stresul creşte eliberarea hormonului hipofizar ACTH, care, la râ