Muzeul Judeţean Olt a rămas şi fără spaţiul de depozitare a celor peste 6000 de piese etnografice, amplasat în curtea casei boierilor Deleanu, pe strada Ionaşcu, după ce în anul 2005 a fost evacuat de către moştenitori din casă, unde era amplasat spaţiul expoziţional.
Află întreaga poveste a retrocedării:
FOTOGALERIE 6000 de obiecte tradiţionale zac în depozitul Muzeului Judeţean Olt după pierderea spaţiului expoziţional, şi riscă să fie scoase şi de aici în stradă
FOTOGALERIE Slatina riscă să rămână definitiv fără observatorul astronomic, nefolosit în ultimii 26 de ani
Terenul, în suprafaţă de 2820 metri pătraţi, pe care se află şi observatorul astronomic al municipiului, va fi restituit lui Corneliu Paraschivescu, care a câştigând dreptul de proprietate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Consilierii judeţeni au aprobat astăzi trecerea terenului în domeniul privat al judeţului Olt, în vederea restituirii.
Pentru a lăsa muzeului spaţiul în care a funcţionat secţia de etnografie din anul 1969, proprietarul a cerut 800.000 de euro, sumă considerată mult prea mare de către Consiliul Judeţean Olt.
„Urmează să stabilim, de comun acord, la realizarea procesului verbal de predare-primire, cât ne va mai păsui proprietarul până vom muta exponatele. De asemenea, va trebui să găsim o soluţie şi pentru observatorul astronomic”, spune Marin Dobre, secretarul judeţului Olt. Soluţia pe care a luat-o în calcul conducerea muzeului este de a muta exponatele în sediul judeţean, singurele spaţii disponibile fiind biroul directorului şi secretariat.