Nord contra Sud. Nu e un război de secesiune, ci o sărbătoare mondială. În rugby, duelul pentru întîietate se dă între Europa şi Oceania, plus cîteva state din Pacificul de Sud
Rugbyul s-a născut în Anglia, dar a cunoscut o mai mare dezvoltare în Sud. De altfel, sportul cu balonul oval s-a răspîndit de-a lungul şi de-a latul Imperiului Britanic, ajungînd şi în dominioanele din Sud. Fără concurenţa fotbalului, rugbyul a devenit sportul naţional în Noua Zeelandă, Africa de Sud, Samoa, Fiji şi chiar în Australia, acolo unde doar cricketul atinge popularitatea sportului cu balonul oval. De altfel, în Noua Zeelandă, rugbyul e materie obligatorie în şcoli, atît la băieţi, cît şi la fete!
Rivalitatea dintre cele două emisfere rugbystice datează de foarte multă vreme, poate de la primul turneu întreprins de o selecţionată britanică în 1891 sau de la primul turneu al All Blacks în Europa, în 1905. Ea s-a desăvîrşit însă în secolul 20, o dată cu apariţia Cupei Mondiale, în 1987.
Care sînt forţele Sudului?
Triunghiul Bermudelor
În primul rînd, Noua Zeelandă, ţara care reprezintă în rugby ceea ce înseamnă Brazilia în fotbal. Reprezentativa All Blacks a cîştigat prima Cupă Mondială, pe care a şi găzduit-o, în 1987. A mai terminat o dată pe locul doi (1995) şi de două ori pe trei (1991, 2003), dar pentru Noua Zeelandă doar locul unu contează.
Australia se mîndreşte cu două Cupe Mondiale (1991, 1999). "Wallabies" au fost aproape de a face tripla, dar au pierdut dramatic, după prelungiri, în faţa Angliei, în 2003.
Africa de Sud e o altă mare putere a Sudului. "Springboks" au şi ei două Cupe Mondiale (1995 şi 2007) în condiţiile în care la prima ediţie, în 1987, nu au participat, din cauza regimului de apartheid.
Care sînt forţele Nordului?
Anglia - Franţa - Ţara Galilor
Anglia este sin