Noul Cod Civil intră în vigoare la 1 octombrie iar magistraţii şi avocaţii bihoreni s-au întâlnit, joi, într-un număr impresionant, la prima dintr-o serie de conferinţe menite să aducă o implementare cât mai unitară a acestuia.
Cereţi ajutor!
Noutăţile aduse de Codul Civil au fost prezentate într-o conferinţă de presă organizată înainte de dezbaterile specialiştilor de preşedinta Curţii de Apel Oradea, Dana Cigan, şi de avocaţii Cristian Domocoş, decanul Baroului Bihor, respectiv prodecanul Mircea Ursuţa, cel din urmă membru în Comisia de elaborare a Legii de punere în aplicare a Noului Cod de Procedură Civilă.
"Noul Cod Civil intră în vigoare din 1 octombrie, iar pentru a evita unele efecte nedorite, oamenii care vor să încheie acte este bine să solicite asistenţă juridică de specialitate. Pentru contractele încheiate anterior rămân în vigoare reglementările anterioare", a avertizat preşedinta Curţii.
Potrivit judecătoarei Dana Cigan, avocaţii şi notarii sunt pregătiţi să acorde ajutor. "Au fost dezbateri, simpozioane în care au fost prezentate atât noutăţile absolute aduse de noul cod, cât şi dispoziţiile tranzitorii, respectiv ce rămâne în vigoare din vechiul cod. Fiecare profesie este pregătită. În plus, Consiliul Superior Al Magistraturii a creat o secţiune specială pe site-ul propriu, "Vin codurile", unde unele prevederi, care reprezintă noutăţi absolute, iar acestea sunt prezentate pe înţelesul tuturor", a precizat judecătoarea.
Te răzgândeşti, plăteşti
Noul Cod Civil conţine în total 2663 de articole şi este împărţit în capitole, Persoana, Familia, Bunurile (cu prevederi privind drepturile de proprietate), Obligaţii (care reglementează contractele, inclusiv în cazul societăţilor comerciale), Prescripţii şi Relaţiile externe ale individului.
Printre noutăţi se numără, de pildă, faptul că soţii pot să-şi aleagă regimu