Rar tip de preocupare românească, preşedintele Traian Băsescu a pus problema necesităţii ‘Statelor Unite ale Europei’ pe agenda publică locală. Eurodeputata Renate Weber, membră a Grupului Spinelli, al federaliştilor europeni, explică ideea şi agenda politică aferentă.
FP România: Este credinţa lui Altiero Spinelli una romantică, posibilă doar la începuturile Uniunii?
Renate Weber: Altiero Spinelli a fost un om politic a cărui viziune despre Europa era mult înaintea epocii sale. Romantic? Poate. Dar fără astfel de oameni politici istoria omenirii ar fi avansat prea puţin şi ar fi consemnat doar conflictele. În acelaşi timp, a fost şi pragmatic, dacă ţinem cont că încă din timpul vieţii sale viziunea lui a început să se realizeze, iar Comunităţile Economice Europene au căpătat o dimensiune politică tot mai pregnantă. Şi s-au transformat în Uniunea Europeană la câţiva ani după decesul său.
Putem spune, după atâţia ani de forjare a instituţiilor europene, că „Uniunea va fi federală sau nu va mai fi de loc"?
Cred că e o afirmaţie prea abruptă şi nesusţinută de fapte. Federalismul european nu trebuie înţeles ca fiind acelaşi lucru cu ce cunoaştem în general despre statele federale. Uniunea însăşi este o construcţie unică în lume, care nu se încadrează în tiparele academice privind instituţiile interguvernamentale. Tocmai pentru că dimensiunea sa comunitară, supranaţională este unică. Aş reformula: "Uniunea trebuie să continue să fie şi o uniune politică, altfel ea nu va exista."
Este UE într-o dublă criză, de responsabilitate naţională şi de solidaritate de grup? Ar folosi aici un sistem tip federal?
Întotdeauna în momente, în ani de criză oamenii au tendinţa de a deveni mai puţin toleranţi, sunt interesaţi de propria soartă într-un mod chiar egoist - iar politicienii, mânaţi şi de raţiuni electorale, sunt şi ei mult mai interesaţi de c