Executivul a aprobat proiectul de lege privind reproducerea umană asistată medical cu terţ donator, informează Ministerul Sănătăţii. Proiectul va intra în vigoare după ce va fi aprobat şi de Parlament. Sursa: SHUTTERSTOCK
Proiectul de act normativ defineşte dreptul la reproducere, sănătatea reproducerii umane, tehnologiile de asistare medicală a reproducerii umane, noţiunea de donator terţ, accesul la reproducerea umană asistată medical cu terţ donator, infertilitatea, fertilizarea in vitro, inseminarea artificială şi donarea de material reproductiv.
Conform actului normativ avizat de Executiv, activitatea de reproducere umană asistată medical cu terţ donator va fi organizată şi controlată de Ministerul Sănătăţii. Supravegherea şi coordonarea activităţilor de reproducere umană asistată medical cu terţ donator se vor face de Agenţia Naţională de Transplant.
Doar pentru părinții sterili, care nu se pot trata
Vor putea recurge la reproducerea umană asistată medical cu terţ donator părinţii care îndeplinesc o serie de condiţii stabilite prin ordin de ministru.
„Accesul la reproducerea umană asistată medical cu terţ donator va fi permis părinţilor care suferă de sterilitate ce nu poate fi tratată prin nicio metodă terapeutică clasică sau intervenţie chirurgicală, în special în cazul incompatibilităţii imunologice, a existenţei unor imposibilităţi de contact între cele două celule germinative sau a sterilităţii din cauze necunoscute. Tehnicile de reproducere umană asistată medical cu terţ donator vor fi cele realizate în cadrul procedurilor de fertilizare in vitro şi de inseminare artificială”, precizează MS.
Criteriile medicale de selecţie a terţului donator vor fi aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii iar actul donării este gratuit, identitatea terţului donator fiind confidenţială.