Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat, în deschiderea Congresului de pediatrie, că în acest domeniu sunt câteva probleme care trebuie rezolvate, cum ar fi pregătirea medicilor pediatri, amintind în acest context faptul că în facultate se alocă puţine ore strict pentru pediatrie, pregătirea în rezidenţiat a medicilor pediatrii care ar trebui să aibă şi specialităţi precum cardiologie, oncologie, problema dotărilor, dar şi a lipsei de personal. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Ministrul sănătăţii a mai spus că sunt foarte puţini pediatri şi ar trebui să fie menţinuţi şi medicii în vârstă.
Ladislau Ritli s-a referit şi la necesitatea medicinei şcolare, având în vedere că în perioada copilăriei există riscuril îmbolnăvirilor, iar în plus medicii şcolari pot face educaţie pentru sănătate.
Responsabilul sanitar a spus că va încerca să facă tot ceea ce trebuie pentru pediatrie.
Medicii care pleacă în străinătate, cauzează o adevarată “hemoragie" sistemului sanitar românesc
Prof. dr. Doina Pleşca, preşedinta Congresului de pediatrie, a subliniat că este necesară supraspecializarea în pediatrie aşa cum este şi în cazul adulţilor pentru a creşte calitatea.
Aceasta a adăugat că atât în medicina primară cât şi în cea din ambulator şi spital trebuie să fie o unitate conceptuală şi aceasta se poate face prin ghidurile terapeutice, care prevăd conduita terapeutică.
Prof. dr. Ioana Anca de la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului “Alfred Rusescu" a spus că asistăm la o “hemoragie" de medici, între care şi pediatri, care părăsesc ţara.
"Avem rezidenţi de foarte bună calitate, care se pregătesc şi apoi pleacă în străinătate, unde au un succes la fel de mare", a adăugat medicul.
În opinia prof. dr. Ioana Anca, pentru ca medicii să nu mai părăsească ţara ar trebui să dispună de c