Fără prevenţie, numărul românilor cu sindrom Down va creşte în următorii ani. Radio România lansează o campanie în care cere decontarea integrală a analizelor pentru depistarea acestei boli. Sursa: Codrin Prisecaru
Aproximativ 30.000 de români au sindromul Down, iar organizaţiile neguvernamentale şi medicii spun că tot mai mulţi copii se vor naşte cu această boală, dacă nu va exista o campanie extinsă de informare şi de prevenţie.
Campania Radio România, "Toate Speranţele Sus", îşi propune să atragă atenţia asupra copiilor cu acest sindrom. În plus, militează şi pentru decontarea prin sistemul de asigurări a analizelor care se fac în timpul sarcinii pentru depistarea afecţiunii.
Boala e mai frecventă fiindcă femeile nasc mai târziu
Sindromul Down apare la tot mai mulţi copii, peste tot în lume, cu preponderenţă în Occident, unde vârsta la care femeile fac copii este tot mai înaintată.
În toată lumea sunt înregistrate 40-50 de milioane de astfel de cazuri. Specialiştii avertizează că riscul de a naşte un copil cu o astfel de problemă creşte odată cu vârsta: astfel, dacă la 25 de ani riscul este de 1 din 1400, la 45 de ani ajunge la 1 din 30.
Nu se vindecă, însă poate fi ameliorată
Sindromul Down este o afecţiune cauzată de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar, rezultând un număr total de 47 de cromozomi. În mod normal, nucleul celulelor conţine 46 de cromozomi, sub forma a 23 de perechi. De obicei, IQ-ul persoanelor cu sindrom Down e cuprins între 20 şi 80 (normal este de la 90 la 110).
Aspectul fizic al copiilor este specific şi e vizibil de la naştere: au capul mic, faţa plată, ochii alungiţi, limba proeminentă care îi face să stea deseori cu gura deschisă. Copiii cresc mai încet, iar ca adulţi au tendinţa la obezitate. Prezintă un retard mintal variabil, în general uşor sa