Viaţa sexuală nu trebuie începută nici prea devreme, dar nici prea târziu. Pe lângă tulburări psihice,virginitatea târzie le aduce chisturi ovariene femeilor şi probleme de ejaculare bărbaţilor. Sursa: SHUTTERSTOCK
Ioana are 28 de ani şi este virgină. Nu pentru că a fost crescută într-un mediu rigid, ci pentru că nu a găsit încă omul potrivit. "Am avut mai multe relaţii, dar am simţit că nu e ce trebuie şi nu am vrut să-mi încep viaţa sexuală doar de dragul de a scăpa de virginitate, ca şi cum ar fi o haină învechită. Şi în zece ani, dacă nu găsesc omul potrivit, nu mă grăbesc, pentru că am cu ce îmi umple timpul", mărturiseşte deschis.
Are însă chisturi ovariene care recidivează de la 20 de ani, iar medicul le-a pus pe seama virginităţii. "Merg pe principiul: sunt virgină, dar mă tratez. Fac tratament hormonal cu anticoncepţionale".
Pudoarea exagerată, asociată cu anxietatea şi frigiditatea
Cei care îşi încep viaţa sexuală mai devreme de 18-20 de ani "se pot pricopsi" mai repede cu diferite boli cu transmitere sexuală şi în plus, percep actul ca pe o joacă, fiind mai expuşi traumelor psihice. Dar şi cei care amână foarte mult timp momentul, fie din principiu, fie din întâmplare, sunt afectaţi fizic, dar şi mental.
Nu este un simplu tertip folosit de bărbaţi pentru a-şi convinge mai repede partenerele să aibă relaţii intime: femeile care îşi încep viaţa sexuală după 22 de ani au, într-adevăr, un risc mai mare să sufere dereglări hormonale. Cele crescute în spiritul pudorii pot percepe actul sexual ca ceva ruşinos şi pot deveni frigide. Şi bărbaţii pot dezvolta, în timp, probleme de ejaculare şi chiar impotenţă.
Femeile-dereglări hormonale, bărbaţii-probleme de ejaculare
O viaţă sexuală regulată reglează activitatea hormonală şi menţine sănătatea aparatului reproducător. Femeile care îş