Românii au economisit în total 81 de milioane de lei şi 17,8 milioane de euro de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă 50/2010 (iunie 2010) până în prezent din refinanţarea creditelor şi din rambursarea lor anticipată, arată un studiu realizat de Consiliul Concurenţei privind efectele aplicării acestui act normativ.
Ordonanţa de Urgenţă 50/2010 a eliminat comisionul de rambursare anticipată sau l-a redus în unele cazuri.
Acest lucru a permis accesarea a 160.000 de credite de refinanţare şi rambursarea anticipată parţial a 229.000 de împrumuturi.
Potrivit raportului Consiliului Concurenţei, volumul creditelor de refinanţare a fost de 2,169 miliarde de lei şi 338 de milioane echivalent euro, în timp ce volumul rambursărilor anticipate parţial a fost de 542 de milioane de lei şi 262 de milioane echivalent euro.
„La creditele în lei, volumul creditelor refinanţate a ajuns la 6% din volumul creditelor în sold acordate gospodăriilor populaţiei", se arată în raport.
Astfel, luând în calcul un cuantum mediu de 3% pentru comisionul de rambursare anticipată existent anterior ordonanţei, românii au economisit în cazul refinanţărilor 65 de milioane de lei şi 10 milioane de euro, iar la creditele achitate anticipat parţial - 16 milioane de lei şi 7,8 milioane de euro, totalul economiilor fiind de 81 de milioane de lei şi 17,8 milioane de euro.
"Concurenţa pe piaţa bancară este un subiect foarte important, astfel că, la elaborarea acestei ordonanţe, Consiliul Concurenţei s-a implicat în eliminarea comisionului de rambursare anticipată. Deja se văd efecte, câteva sute de mii de oameni au beneficiat de acest lucru, iar numărul refinanţărilor a crescut. Stabilitatea bancară nu a fost afectată, întrucât, dacă o bancă a pierdut un client, o alta a câştigat acel client", a declarat astăzi Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.