Sanctuarul Libearty, de la Zărneşti, a început cu patru urşi şi acum a ajuns la 58. Totul a început cu Maya, care, măcinată de sentimentul captivităţii, a început să-şi mănânce labele.
1 /.
După ce au trăit în cuşti, 58 de regi şi regine ai pădurilor au primit a doua şansă, învaţă cum e viaţa adevărată de urs. În rezervaţia Libearty, de la Zărneşti, sunt adunaţi urşii din România care au fost schingiuiţi, legaţi în lanţuri, ţinuţi în cuşti sau învăţaţi să danseze, o viaţă chinuită pentru un animal care trăieşte în pădure.
Omul a învins fiara: dansează, merge pe bicicletă în rochiţă, stă în lanţ la poză ca un manechin, bea bere şi mănâncă chipsuri din palmă. Stă şi la pupat în bot dacă e legat bine. Ştiţi cum dansează ursul? E pus cu labele pe o tablă încinsă. "În spectacole", stăpânul doar i-o arată şi dă din labe de frică. Regele pădurii e un sclav schilodit, care nu doarme în bârlog, pe un pat de frunze, ci pe o placă de beton, la mila cerului. Stăpânul, un animal mai inteligent decât el pentru că ştie să lege lanţuri, să folosească tabla încinsă şi glonţul, l-a condamnat la temniţă pe viaţă.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Schingiuiţi, ţinuţi în lanţuri şi cu tălpile arse. Povestea lui Marinică şi a celor 57 de fraţi ai săi
Sanctuarul regilor pădurii
Singura pădure pe care o cunoaşte e cea de zăbrele, printre care cerşeşte bomboane şi câte un colţ de pâine. În România de astăzi mai există aproximativ 20 de astfel de poveşti.
Cu câteva sute de metri înainte să intri în Zărneşti, un drum pietruit şerpuieşte printre dealuri până aproape de o pădurice. La intrare se face control ca la frontieră. În Libearty, cea mai mare rezervaţie de urşi bruni din lume, Marinică, Jean, Lidia, Cristi şi ceilalţi locatari au nevoie de linişte. Singurele vietăţi care au liber la gălăgie sunt păsările şi greierii