Noul şi vechiul Cod Civil se vor aplica în paralel, momentan. Nu avem, însă, şi un Cod de Procedură Civilă. Astfel, judecătorii vor fi nevoiţi să jongleze cu noile prevederi şi cu vechile norme. Sursa: REUTERS
Cu toate că vechiul Cod Civil este construit pe scheletul celui din 1856, politicienii români par să nu fi avut suficient timp la dispoziţie, pentru a reglementa. Astfel, deşi noul Cod Civil a intrat în vigoare începând cu 1 octombrie, nu avem şi un Cod de Procedură Civilă.
Rezultatul: judecătorii vor trebui să aplice prevederile noului Cod Civil, dar să se raporteze la normele din vechiul Cod de Procedură. Brambureala este şi mai mare dat fiind faptul că, cel puţin pentru o perioadă, noul şi vechiul Cod Civil se vor aplica în paralel.
Alegerea datei de 1 octombrie pentru intrarea în vigoare a noului Cod nu este nici ea cea mai fericită, dat fiind faptul că judecătorii doar ce au revenit din vacanţă şi au multe dosare restante de soluţionat, astfel că nu au avut suficient timp pentru a studia prevederile noului Cod Civil.
"Pentru a se atenţiona sistemul"
Judecătorul Cristi Danileţ, din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), declară că, într-adevăr, data de 1 decembrie ar fi fost mai potrivită pentru intrarea în vigoare a noului Cod Civil.
"Cu siguranţă data de 1 octombrie nu este cea mai potrivită, dat fiind faptul că judecătorii doar ce au revenit din vacanţă, sunt foarte încărcaţi cu dosare şi nu ştiu dacă au timpul suficient pentru a se pune la curent cu noile prevederi", declară Cristi Danileţ.
Cât despre inexistenţa unui nou Cod de Procedură Civilă, judecătorul Danileţ confirmă: "Într- adevăr, cele două Coduri, Civil şi de Procedură Civilă, sunt dependente unul de altul. În proiectul de Lege iniţial transmis de Guvern se menţiona că urmau a fi adoptate ambele, în paralel. A fost, însă, o decizie politică,