Cetăţenii britanici ar putea decide, în perioada următoare, în urma unui referendum, ca ţara să părăsească Uniunea Europeană. Sursa: REUTERS
O ultimă lovitură sub centură dată unei Uniuni Europene aflată în suferinţă ar putea veni din partea unei ţări la care nu se aştepta aproape nimeni: Marea Britanie.
Confruntaţi cu un sentiment anti-Bruxelles al populaţiei tot mai accentuat, parlamentarii britanici se gândesc să organizeze un referendum privind rămânerea sau ieşirea din Uniunea Europeană, anunţă Daily Mail. Reacţia anti-Bruxelles a căpătat amploare la Londra, odată cu accentuarea crizei datoriilor.
Ar fi pentru prima dată, din 1975, când Parlamentul britanic ar cere cetăţenilor să ia o decizie atât de importantă. În 1975 a fost organizat un referendum cu privire la aderarea la Piaţa Comună. Discuţiile au loc acum, după ce peste 100.000 de oameni au semnat o petiţie care cere organizarea acestui referendum.
Premierul David Cameron consideră însă că un astfel de referendum nu este oportun."Nu cred că un referendum ar fi o idee bună. Nu vreau ca Marea Britanie să părăsească UE. Cred că ar fi un răspuns greşit", a afirmat Cameron. Acesta a subliniat însă că liderii UE trebuie să dea un răspuns mai puternic actualei crize.
Grecia, sub lupa scepticilor
Statul elen se află în continuare într-o situaţie delicată. Deşi există promisiuni din partea organismelor internaţionale că tranşa de opt miliarde de euro va sosi la timp pentru a scăpa de intrarea în incapacitate de plată, investitorii rămân sceptici.
Atena trebuie să impună un program foarte dur de concedieri în rândul funcţionarilor de stat cu 20% până în 2015, de reduceri ale salariilor cu 20% în rândul lucrătorilor la stat şi de impunerea unor noi taxe. Şi asta în condiţiile în care protestele continuă în capitala ţării, oamenii fiind nemulţumiţi de programul de austeritate, cons