Un nou studiu arată că milioanele de celule din nas sunt distribuite în aşa fel încât să poată percepe care miros este plăcut şi care nu şi să proceseze informaţia olfactivă înaintea creierului, scrie National Geographic.
Studiul a fost făcut pe 80 de voluntari de o echipă de cercetători condusă de neurologul Noam Sobel, de la Institutul israelian de Ştiinţă Weizmann. Conform studiului, oamenii se nasc cu percepţia mirosurilor plăcute, în loc să le înveţe, ceea ce pune la îndoială impactul pe care îl are experienţa de viaţă asupra simţului olfactiv.
"Este foarte interesant, dar şi neliniştitor, nu se potriveşte cu ceea ce au crezut până acum cercetătorii", spune Don Wilson de la Universitatea de Medicină din New York. Conform studiului, creierul nu proceseză toată informaţia olfactivă, o parte din neuronii ce se află pe căile nazale în partea superioară făcând acelaşi lucru.
Oamenii de ştiinţă şi-au dat seama că neuronii din organul olfactiv sunt organizaţi pe grupe în diferite zone ca să poată percepe şi distinge diferite mirosuri, la fel cum papilele gustative sunt distribuite pe zone ale limbii care să perceapă gusturi diferite. Astfel, cercetătorii au descoperit zone care percep mirosuri neplăcute, dar şi alte zone unde neuronii percep mirosurile plăcute.
Un nou studiu arată că milioanele de celule din nas sunt distribuite în aşa fel încât să poată percepe care miros este plăcut şi care nu şi să proceseze informaţia olfactivă înaintea creierului, scrie National Geographic.
Studiul a fost făcut pe 80 de voluntari de o echipă de cercetători condusă de neurologul Noam Sobel, de la Institutul israelian de Ştiinţă Weizmann. Conform studiului, oamenii se nasc cu percepţia mirosurilor plăcute, în loc să le înveţe, ceea ce pune la îndoială impactul pe care îl are experienţa de viaţă asupra simţului olfactiv.
"Este foarte interesant, dar