Criza din Zona Euro alimentează euroscepticismul din arhipelag unde apartenenţa la blocul comunitar este acum supusă unei dezbateri publice. Sursa: REUTERS
Premierul britanic David Cameron nu a cedat presiunilor exercitate de aripa dreaptă a Partidului Conservator şi a respins revendicarea euroscepticilor privind organizarea unui referendum naţional pe tema ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Răspunsul lui vine în contextul mobilizării recente a euroscepticilor britanici, un grup care, după ce a strâns 100.000 de semnături, forţează un vot în Camera Comunelor în favoarea consultării electoratului spre sfârşitul acestui an pe tema retragerii ţării din blocul comunitar.
"Nu vreau ca Marea Britanie să părăsească UE. Cred că este răspunsul greşit pentru ţara noastră", a explicat şeful executivului de la Londra într-o emisiune găzduită de BBC.
"Ceea ce mulţi vor în această ţară e nu să ne retragem din UE, ci mai degrabă să o reformăm şi să ne asigurăm că echilibrul puterii între Marea Britanie şi UE este mai bun", a adăugat Cameron.
Premierul a precizat că un astfel de referendum va fi organizat doar dacă, în baza unui nou tratat european, Marea Britanie ar fi nevoită să cedeze Uniunii Europene şi mai multă suveranitate decât o face în prezent.
O decizie a poporului
Aripa radicală din Partidul Conservator este iritată că liderul formaţiunii a renunţat la una din promisiunile din campania electorală dinaintea alegerilor de anul trecut, cea privind supunerea Tratatului de la Lisabona unui referendum naţional.
David Cameron a explicat că o astfel de consultare ar fi fost atunci fără rost, în condiţiile în care Tratatul de la Lisabona, noua Constituţie comunitară intrată în vigoare pe 1 decembrie 2009, fusese deja ratificat de toate celelalte 26 de ţări membre UE.
În realitate, în timpul negocierilor pentru formare un