Nu toate produsele alimentare sunt benefice pentru sănătatea mediului
Este de la sine înţeles că un aliment care este nociv pentru planetă este periculos şi pentru sănătate. Site-ul www.ecologiae.com a enumerat câteva dintre alimentele care, dintr-un motiv sau altul, afectează direct sănătatea Terrei.
Un prim exemplu este orezul. Deşi este principala sursă de hrană pentru jumătate din populaţia mondială, cultivarea orezului necesită o treime din cantitatea de apă dulce a planetei. Din fericire, specialiştii au pus la punct o nouă metodă de îngrijire a acestor culturi, cunoscută sub numele de sistem de intensificare a orezului, în acest fel aportul de apă fiind redus până la 50 la sută. Reprezentanţii Oxfam şi-au propus să convingă producătorii de orez să convertească 25 la sută din producţia lor cu acest sistem până în anul 2050. Până în acel moment, orezul va continua să se numere printre alimentele periculoase pentru planetă.
Lista continuă cu alimentele modificate genetic. Este puţin probabil ca până în acest moment să fi fost identificate toate potenţialele daune pentru mediu (dar şi pentru sănătate) ale alimentelor modificate genetic. Oricum, există câteva aspecte care îi pun pe gânduri pe specialişti, precum nivelul scăzut de biodiversitate care ar rezulta ca urmare a faptului că, prin modificarea genetică a anumitor culturi, ar fi afectat ecosistemul din jur. În plus, este posibilă şi apariţia de noi boli, cu modificări genetice care ar face ca virusurile şi bacteriile să fie mult mai rezistente.
Printre alimentele periculoase pentru sănătatea Terrei se numără şi zahărul. Cele peste 145 de milioane de tone de zahăr, care sunt produse anual în 121 de ţări, pur şi simplu „mănâncă“ Terra. Potrivit World Wildlife Fund, zahărul poate fi responsabil pentru pierderea de biodiversitate mai mult decât orice altă cultură, din cauza utilizării ma