La 29 septembrie 2011, primul modul al unei noi staţii spaţiale a ajuns pe orbită. Este un nou început pentru explorarea spaţiului. Însă, de această dată, nu este un proiect american, cum am fi tentaţi să credem. Nici măcar rusesc. Lansatori sunt chinezii, care par capabili să câştige bătălia pentru spaţiu.
Staţia spaţială produsă de chinezi nu va fi una internaţională (cum este cea americană, numită chiar International Space Station - ISS), ci va aparţine exclusiv statului chinez. Lansat la sfârşitul lui septembrie, Tiangong 1 (în traducere "Palatul ceresc 1") este un modul fără echipaj, cu o masă de 8,5 tone. În jurul "palatului" va fi construită noua staţie spaţială.
În câteva săptămâni, naveta Shenzhou 8 (fără echipaj uman) se va cupla la Tiangong 1, iar chinezii vor exersa andocarea. În 2012, chinezii vor să realizeze alte două misiune spaţiale, de această dată cu oameni la bord. Astronauţii chinezi vor trăi pentru scurt timp în staţie.
Îngrijorare în SUA
China spune însă că vor trece ceva ani până ca staţie să fie deplin funcţională. Însă presa americană a lansat două întrebari: "Suntem în continuare o superputere?" şi "Există un viitor pentru America în spaţiu?".
Pasul Chinei vine într-un moment destul de greu pentru americani. Luna iulie a acestui an a marcat sfârşitul navetelor spaţiale americane, după 30 de ani de drumuri neobosite prin spaţiu. Statele Unite, care au susţinut cu sume fantastice programul spaţial condus de NASA, sunt acum în mare criză de capital.
Bani de la statul chinez. În America, salvarea se numeşte Amazon
În acest context, banii pentru continuarea explorării spaţiul nu vor veni din fonduri publice (sau statul va contribui, dar cu sume mult mai mici), ci din fonduri private. Astfel, SUA vor putea continua lupta spaţială doar dacă giganţii economici americani (să zicem Exxon, Apple sa