Jean-Claude Trichet părăseşte funcţia de Preşedinte al Băncii Central Europene în luna noiembrie. El a avut astfel în această săptămână o ultimă întrevedere cu Parlamentul European. Într-un discurs de adio, Trichet a afirmat marţi 4 octombrie că tandemul făcut de BCE cu Parlamentul a făcut UE monetară să avanseze şi să ţină piept acestor ani de criză.
Jean-Claude Trichet a repetat şi la această ultimă apariţie a sa în faţa deputaţilor europeni că un control al inflaţiei trebuie să fie principala preocupare a BCE.
Modul de control aplicat de Bancă cheltuielilor europene şi independenţa sa faţă de guvernele zonei euro a fost reafirmată.
Deputaţii europenii, care i-au aplaudat performanţele la cârma Băncii, l-au criticat totuşi pe Trichet pentru a se fi concentrat prea mult pe cheltuieli în detrimentul venitului statelor membre.
Trichet a explicat însă că recomandări în ambele sensuri au fost făcute periodic capitalelor europene. Iar supravegherea europeană a a conturilor naţionale a fost şi ea dezbătută în contextul crizei datoriei şi deci al Greciei.
Regulile de aderare la zona euro nu trebuie schimbate, crede Trichet în opinia căruia nu aceste reguli stau la baza problemei. Problema greacă îşi are rădăcinile în modul de supraveghere a finanţelor statelor membre, a spus el.
Altfel zis,faptul că Grecia nu era în măsură la începutul anilor 2000 de a adera la zona euro or a făcut-o totuşi, nu are nicio importanţă astăzi.
În fine, Jean-Claude Trichet, s-a exprimat împotriva ideii ca nou creatul Mecanism European de Stabilitate să-şi găsească o sursă de finanţare pe lângă Banca Centrală Europeană.
Pe scurt, Trichet spune că banca nu ar trebui să fie implicată în refinanţarea statelor membre euro aflate în dificultate. Ideea şi-a făcut de curând apariţi