Petrom, cea mai mare companie românească, a devenit producător de electricitate din surse eoliene la 1 octombrie, când a început operaţiunile comerciale în cadrul parcului eolian de la Dorobanţu.
Investiţia totală s-a ridicat la circa 90 de milioane de euro.
Parcul eolian Dorobanţu are o capacitate instalată de 45 MW şi este situat în Dobrogea, zonă cu un potenţial eolian ridicat.
„Îmi face o deosebită plăcere să anunţ începerea operaţiunilor comerciale în cadrul parcului eolian Dorobanţu. Această investiţie reprezintă o confirmare a angajamentului nostru de a furniza energie în România", a declarat Hilmar Kroat-Reder, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de gaze şi energie, citat într-un comunicat al companiei.
Parcul este dotat cu 15 turbine Vestas-V90 cu capacitate de 3 MW fiecare. Construcţia parcului a început în a doua jumătate a anului trecut şi s-a finalizat în luna iulie a acestui an. Ulterior, împreună cu Vestas, furnizorul turbinelor, s-au efectuat testele necesare pentru punerea în funcţiune a turbinelor. De asemenea, s-au efectuat o serie de teste împreună cu Transelectrica pentru a se verifica integrarea parcului în sistemul energetic naţional.
Certificatele verzi rezultate alocate producţiei de energie electrica din acest parc eolian vor fi utilizate in principal pentru acoperirea cotei reglementate aferente consumului de energie electrica al companiei (aproximativ 1 TWh/an), urmând ca diferenţa să fie comercializată pe piaţa din România, conform reglementărilor în vigoare.
Petrom se află în perioada de teste pentru a doua unitate de producţie a energiei, centrala de la Brazi. Cu o capacitate de 860 de MW, mai mare decât a unui reactor nuclear de la Cernavodă, centrala va produce anul viitor 10% din electricitatea din România.