Boala care l-a răpus pe Steve Job, cancerul de pancreas, este extrem de agresivă, iar cei diagnosticați nu supraviețuiesc mai mult de cinci ani. Steve Jobs a trăit șapte ani după ce a fost depistat cu această afecțiune. Medicul chirurg Narcis Copcă, care operează frecvent pacienţi diagnosticaţi cu cancer, este de părere că Steve Jobs a reuşit să supravieţuiască șapte ani după diagnosticul de cancer la pancreas fiindcă boala a fost identificată din timp. În plus, Jobs a avut o formă de cancer cu o evoluție mai lentă, cancer de pancreas de tip neuroendocrin. Sursa: REUTERS
Jobs a fost diagnosticat cu cancer la pancreas în 2003, iar un an mai târziu a suferit o intervenţie chirurgicală de extracţie a tumorii. Jobs, în vârstă de 48 de ani la acea vreme, a recunoscut că a suferit o operaţie, însă datorită faptului că intervenţia a fost făcută din timp și pentru că era vorba de un tip mai special de cancer, nu a avut nevoie de chimoterapie.
Medicii îi dădeau şase luni. A trăit șapte ani
"Am fost diagnosticat cu cancer. Doctorii mi-au spus că nu am şanse de supravieţuire mai mult de 6 luni de la diagnosticare. În urma unor tratamente, forma de cancer de care sufeream a devenit operabilă. Acum sunt mult mai bine", declara Jobs în anul 2005. După operaţie, părea să-şi revină, însă a început să piardă din ce în ce mai mult în greutate. În anul 2009, Jobs a suferit chiar un transplant de ficat, semn că tumorile canceroase s-au extins.
Tot o formă de cancer pancreatic l-a răpus și pe actorul Patrick Swayze, în cazul acestuia fiind vorba doar despre un an de zile de când fusese diagnosticat și până a murit.
În ciuda tratamentelor moderne pe care le face un bolnav diagnosticat cu cancer, boala este imprevizibilă, spun medicii.
„Niciun bolnav nu seamănă cu altul. Faptul că i s-a făcut transplant de ficat îmi dă de înțeles că au existat tumori mai mici