Foto: Thinkstock Complexul de vitamine B, de la B1 la B12, este extrem de important pentru funcţionarea normală a organismului. Carenţa comună este de vitamina B12, substanţă care menţine buna funcţionare a celulelor nervoase şi a celor ale sângelui şi care are rol şi în producerea ADN-ului uman. Deficitul de B12 este provocat la unele persoane de o predispoziţie genetică pentru absorbţia precară a acestei vitamine în organism. La altele, carenţa este provocată de o dietă săracă în surse naturale ce conţin această vitamină, cum este carnea sau urmează alte diete ce le privează de vitamina B. Pe de altă parte, persoanele care consumă mult alcool ar trebui să ia suplimente alimentare cu vitamina B12. Pentru a compensa lipsa de vitamine din complexul B specialiştii afirmă că sunt folositoare şi multivitaminele, care conţin oricum un spectru larg din complexul B.
Calciul este unul dintre principalii „aliaţi” ai femeilor şi copiilor. Mai puţin ai bărbaţilor, pentru că organismul lor sintetizează cantităţi suficiente de calciu. Acesta este important pentru dezvoltarea şi menţinerea sănătăţii sistemului osos, pentru cea a inimii şi a sistemului cardiovascular în general şi combate osteoporoza, boală care apare frecvent la femei după instalarea menopauzei. Consumul zilnic de verdeţuri, lactate şi carne asigură necesarul de calciu organismului. Ca supliment alimentar, şi nu ca tratament, sunt suficiente 500 de miligrame de calciu pe zi. De asemenea, specialiştii recomnadă să se evite abuzul de calciu, pentru că altfel dăunează organismului, iar persoanele de peste 50 de ani nu trebuie să ia ca supliment alimentar mai mult de 1.200 de miligrame de calciu, pentru că altfel surplusul se poate depozita în ţesuturile moi.
Dar cel mai important pentru oase sănătoase nu este atât calciul în sine, cât asocierea lui cu vitamina D, care „îl fixează” în oase. Vitamina D