Chiar vicepreşedintele Adunării Parlamentare a NATO, francezul Jean M. Boucheron, a explicat că sistemul este ineficient şi că scutul ar atrage mai mult agresiuni. Ne-au "înţepat" şi vecinii ucraineni.
La Adunarea Parlamentară NATO de la Bucureşti ce se desfăşoră de vineri până luni, repretenzanţii Franţei au spus răspicat că nu văd utilitatea instalării acestui scut. Ruşii, în schimb, au criticat decizia României de a amplasa pe teritoriul ţării componente ale scutului antirachetă al americanilor. Nici Italia nu a avut tocmai o poziţie favorabilă României: nu s-a dedclarat împotriva scutului, dar a apreciat că se mai poate lucra la relaţia SUA-România-Rusia.
Secretarul de stat din Ministerul de Externe, Bogdan Aurescu, a încercat să răspundă tuturor comentariilor într-o manieră cât mai diplomată. Acesta a adăugat că divergenţele de opinie dintre Rusia şi NATO asupra sistemului antirachetă (Rusia insistă că nu este consultată în privinţa acestui proiect) vor putea fi depăşite la următorul summit NATO de anul viitor, de la Chicago, în Consiliul NATO-Rusia.
Vicepreşedintele AP: scutul, ineficient
Una dintre cele mai neaşteptate poziţii a fost adoptată chiar de vicepreşedintele Adunării Parlamentare a NATO, francezul Jean M. Boucheron. "Personal, cred că acest sistem de apărare nu serveşte la nimic în ceea ce priveşte securitatea. Toţi tehnicienii ştiu că acest sistem lasă să treacă trei sferturi din rachete", a declarat deputatul francez Jean Michel Boucheron, în cadrul Comisiei de apărare şi securitate a Adunării Parlamentare NATO. Boucheron a mai spus că sistemul actual ar atrage mai degrabă agresiune şi că ar putea duce la declanşarea unui război nuclear. „Nu înţeleg de ce prietenii americani insistă atât de mult cu acest sistem", a mai declarat Boucheron. "Dacă ar exista riscul ca Iranul să ne atace, ar fi un răspuns nuclear din partea