Cu o tradiţie de aproape 30 de ani, rugby-ul gălăţean reprezintă o alternativă viabilă pentru tinerii care nu vor să o apuce pe că greşite. Rugby-ul, jocul de golani practicat de gentlemani îşi găseşte o pepinieră extraordinară la Colegiul Tehnic Traian Vuia din Galaţi. Aici, familia Secuianu a pus bazele unei adevărate dinastii de rugby-şti, care au ajuns la loturile naţionale ale României.
De altfel, acest colegiu este unicul din ţară care se poate lăuda că are trei clase de profil, unde copiii, proveniţi în general din mediul rural, învaţă primii paşi în sportul cu balonul oval.
„Pot să spun că elevii celor trei clase provin în proporţie covârşitoare de la ţară. Acolo acest sport are o priză foarte puternică. Din păcate, copiii de la oraş sunt în general interesaţi de calculator şi alte activităţi", ne-a explică Marius Secuianu, omul care se ocupă de destinele micilor rugby-şti.
La Traian Vuia, cei care sunt înscrişi într-una dintre cele trei clase de rugby au un tratament cu totul special faţă de restul colegilor de liceu. Astfel, copiii vin la şcoală în uniforme: costum, cravată, pantaloni de stofă, similare cu ale echipei naţionale de seniori a României. Disciplina este una de fier, având în vedere că cei care le îndrumă paşii în sport le este şi diriginte, iar rezultatele sportive depind foarte mult de cele la învăţătură.
Marius Secuianu
„Încă din momentul în care intră în primul an de liceu, eu le explic faptul că, pe timpul şcolii, eu le sunt şi mamă şi tată. Acest sport are avantajul de a impune şi o disciplină de fier în viaţa extrasportivă", a mai explicat profesorul Secuianu.
Regulamentul de ordine interioară al claselor de rugby este unul mult mai strict faţă de cel al restului liceului şi niciun copil de aici nu îşi permite să-l încalce.
„Suntem sprijiniţi foarte bine de consiliul de părinţi. Aceşti