Cele din latex, cu lubrifiere, sunt varianta cea mai sigură. Dacă au arome sau spermicide favorizează infecţiile. Nu trebuie păstrate în geantă sau în portofel, pentru că se strică uşor. Sursa: SHUTTERSTOCK
Cele mai bune prezervative sunt cele din latex, lubrifiate, eventual cu texturi speciale care sporesc plăcerea. Cele cu arome sau cu spermicide irită vaginul şi favorizează apariţia infecţiilor genitale şi urinare.
Specialiştii portalului medical WebMD au alcătuit o listă cu zece curiozităţi despre prezervative.
1. Protejează cel mai bine de sarcini nedorite şi boli venerice
Prezervativele din latex sunt rezistente, nu lasă bacteriile să treacă, ferind şi de o sarcină nedorită, dar şi de boli cu transmitere sexuală. Există şi prezervative "extra", din latex special, de calitate superioară, mai durabile.
Cei alergici le pot alege pe cele din poliuretan, mai subţiri, sau pe cele din fibre animale. Acestea din urmă nu oferă însă protecţie împotriva bolilor venerice.
Prezervativele cu spermicide ar putea oferi o protecţie mai mare în ceea ce priveşte sarcina, în cazul în care se rup, dar studiile au arătat că nu protejează împotriva bolilor venerice, iar mai multe femei s-au plâns de iritaţii din cauza chimicalelor din spermicide.
2. Cele cu arome dăunează femeilor
Femeile nu pot suporta orice prezervativ, de aceea sunt recomandate cele ultrafine, fără prea multe arome, dar, mai ales, fără zahăr în aromă, deoarece pot schimba ph-ul vaginului, făcând loc infecţiilor.
3. Fără creme pe post de lubrifianţi
Există prezervative lubrifiate şi nelubrifiate. Diferenţa dintre ele este că cele fără lubrifiere se pot rupe mai uşor, mai ales dacă vaginul nu este lubrifiat îndeajuns. Totuşi, nu folosiţi pe post de lubrifianţi ulei, creme de mâini sau loţiuni, pentru c