Expunerea prelungită la radiaţiile din martie ar putea să le afecteze glanda tiroidă
Peste 360.000 de copii din prefectura Fukushima vor fi supuşi, începând de astăzi, unor controale medicale speciale, autorităţile încercând să stabilească dacă expunerea acestora la radiaţii a declanşat dereglări ale funcţionării tiroidei.
După accidentul nuclear din martie de la centrala Fukushima, mulţi părinţi au cerut efectuarea acestui tip de control, invocând situaţia de la Cernobîl din 1986. După catastrofa nucleară de la centrala ucraineană, locuitorii din zonele învecinate au înregistrat numeroase disfuncţii ale glandei tiroide şi cancere tiroidiene.
Un studiu neoficial realizat de medici din regiunea Fukushima indică faptul că 10 dintre cei 130 de copii examinaţi prezintă probleme hormonale şi suferă de disfuncţii ale glandei tiroide.
Medicii au precizat că, în acest stadiu, nu pot stabili o legătură directă între problemele celor zece copii şi accidentul de la Fukushima.
Autorităţile medicale vor testa 360.000 de minori care locuiesc în zona din apropierea centralei nucleare, aceştia urmând să fie supuşi unor controale periodice de-a lungul întregii vieţi.
Un cutremur cu magnitudinea 9, produs la 11 martie în Oceanul Pacific, a declanşat un tsunami de proporţii, care a devastat litoralul de nord-est al Japoniei şi a provocat un accident nuclear grav la centrala Fukushima Daiichi. În urma seismului, circa 20.000 de persoane au murit sau sunt date dispărute.