Un cuplu în care există iubire, respect şi ţeluri comune este baza unui familii împlinite. Evitaţi greşeli precum proiectarea în viaţa copiilor a propriilor dorinţe şi respectaţi regulile agreate. Sursa: SHUTTERSTOCK
Fericirea în familie există! Nu vine de la sine, nu este rezultatul unui ingredient secret şi nu se hrăneşte singură. Pentru a atinge idealul la care aspiră orice familie este important să respectaţi multe condiţii. Psihologii explică zece trăsături esenţiale ale famililor fericite.
1. O temelie solidă
Pentru ca lucrurile să meargă ca pe roate în familie este necesar ca ea să aibă la bază un cuplu solid. "O familie se construieşte pe o temelie care, dacă este şubredă, cu greu va rezista în timp. Acest suport solid al cuplului este un amalgam de iubire, respect, admiraţie, compatibilitate sexuală, ţeluri comune etc.", explică psihologul şi psihoterapeutul Keren Rosner, de la Clinica Mentarex Consult din Bucureşti.
2. Nu vă feriţi să fiţi afectuoşi cu copiii
Orice părinte îşi iubeşte copilul. Este însă foarte important ca fiul sau fiica dumneavoastră să ştie că este iubit(ă). Faceţi gesturi de afecţiune cât mai des posibil. Chiar şi copiii care susţin că nu vor aşa ceva simt nevoia unei manifestări de iubire. Nu uitaţi însă nici de partenerul de viaţă.
3. Valorile care feresc copiii de comportamente nepotrivite
Studiile au arătat că acei copii care ştiu că părinţii nu ar fi de acord cu anumite comportamente sau alegeri sunt mai puţin predispuşi la comportamente deviante sau distructive.
În plus, "aceleaşi repere morale, dorinţele şi planurile de viitor comune sunt comportamente care sudează familia", adaugă psihologul.
4. Reguli ferme
"Distribuirea rolurilor şi stabilirea regulilor sunt principalele repere care fac familia să fie funcţională", precizează psihoterapeutul Keren Rosner.
Pă