Cabinele telefonice sunt la fel ca la Londra, maşinile sunt mai vechi, dar au volanul tot pe dreapta, dar parcă doar peisajul britanic mai există în Ciprul grecesc. Cu “bocancii” capitalismului, Rusia cucereşte clădire cu clădire, stradă cu stradă spaţiile părăsite tot mai mult de britanici. Ruşii sunt peste tot În Cipru: pe stradă, în cârciumi, pe ATV-uri, pe plajă. Bogaţi, în curs de îmbogăţire sau doar simpli turişti se simt peste tot ca acasă, dar parcă nu au alterat spaţiul european, rubla nu valorează încă nimic dacă nu este convertită la euro. În România, nici meditatori de limba rusă nu prea mai găseşti, ca de predare în şcoală nici nu mai poate fi vorba. În Limassol, dacă ştii să pronunţi corect “pajalusta” şi “spasibă”, ai şansa să obţii o majorare de salariu.
Se circulă pe partea stângă, dar problemele cu locurile de parcare par să fie la fel de complicate şi în Limassol. Un pat mai găseşti, dar un loc de parcare mai rar, aşa că e bine să ai grijă de el cum poţi mai bine pentru a nu avea surprize pe îngustele străzi din Cipru, deşi nu am văzut timp de o săptămână vreo caschetă de poliţist, ce să mai vorbim de firme căpuşă de ridicat maşini.
În tot acest amalgam de european, balcanic şi influenţe tot mai mari dinspre est, românii au găsit nişa. Singura coadă pe care am văzut-o, la care stăteau inclusiv călugării, a fost la “Rumanian mici”.
Este ceva, dat fiind că majoritatea teraselor erau pustii. Mă rog, ocupate de pisici leneşe, indiferente dacă primesc la final o băcăţică de mic, de kafta sau de meze asezonate cu o bucăţică de hallumi puţin prăjită la grătar.
Cabinele telefonice sunt la fel ca la Londra, maşinile sunt mai vechi, dar au volanul tot pe dreapta, dar parcă doar peisajul britanic mai există în Ciprul grecesc. Cu “bocancii” capitalismului, Rusia cucereşte clădire cu clădire, stradă cu stradă spa