Dacă liderii europeni nu găsesc mai repede o soluţie la problema datoriilor suverane atunci am putea ajunge într-o situaţie şi mai proastă. Sursa: REUTERS
Soluţia pentru zona euro întârzie să apară din cauza nehotărârii politicienilor. Între timp, criza datoriilor merge mai departe, termenele limită pentru plata datoriilor bat la uşă, ceea ce acutizează criza şi o face să capete proporţii inimaginabile. Acesta este semnalul de alarmă pe care îl trag din ce în ce mai des economiştii de la nivel global.
Deadline-urile pentru plata datoriei în cazul Greciei vor sosi curând, iar Italia, Spania, Irlanda şi chiar Belgia sau Anglia par şi ele din ce în ce mai ameninţate de criză direct sau prin băncile care le aparţin.
Dacă liderii europeni nu sunt în stare să găsească o soluţie la problema băncilor, atunci economia lumii se va confrunta cu un colaps mai mare decât cel cunoscut în 2008, a spus zilele trecute Robert Shapiro, unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti ai Fondului Monetar Internaţional.
"Dacă liderii europeni nu pot să găsească o soluţie credibilă pentru această criză, cred că în două trei săptămâni ţările pot intra în colaps din cauza datoriilor suverane, ceea ce va conduce la o prăbuşire a sistemului bancar", a spus Shapiro.
Nu este prima oară când li se spune asta europenilor. După reuniunea de la finalul lunii septembrie, liderii G20 le dădeau acestora un deadline de şase săptămâni pentru a găsi o soluţie de ieşire din criză, iar două dintre ele s-au scurs deja.
Sistemul bancar se clatină
La scară mică, guvernele au deja replicată criza care ar putea apărea. Grupul financiar franco-belgian Dexia este aproape de colaps, din cauza expunerii mari pe care o are pe datoria Greciei. Acţiunile grupului au scăzut în ultimul timp cu 42%. De soarta Dexiei depinde ratingul Belgiei