Președintele României, Traian Băsescu, a subliniat astăzi, într-un discurs rostit în fața membrilor Adunării Parlamentare a NATO ce are loc la București, că rachetele care vor fi amplasate în România ca elemente ale scutului antirachetă sunt defensive. România nu a cerut niciodată de la nimeni garanții antirachetă, având obligaţia să şi le asigure ea însăşi, prin parteneriate cu aliaţii, a adăugat șeful statului. Sursa: REUTERS
„Vreau să susbliniez un lucru, rachetele care vor fi amplasate în România sunt defensive”, a declarat Băsescu, subliniind că orice alte discuții despre natura acestor proiectile sunt pure speculații menite să pună sub semnul întrebării buna credința a românilor și arată lipsa de cooperare.
„România nu a primit garanții antirachetă de la nimeni, are astfel obligația de a și le asigura singură, prin parteneriate cu aliații”, a adăugat președintele. Apărarea antirachetă rămâne un dosar strategic în relația bilaterală cu Statele Unite, a mai confirmat președintele în discursul său.
Elementele scutului antirachetă care vor fi desfășurate în România reprezintă o contribuție valoroasă la securitatea statelor NATO și ale populației lor, a subliniat el. Şeful statului a precizat că România a susţinut cu consecvenţă dezvoltarea capacităţii de apărare antirachetă într-o formulă care să asigure protecţie integrală a teritoriului şi populaţiei statelor membre.
„Relevanţa NATO în sistemul de securitate internaţională este dată tocmai de capacitatea sa de descurajare, iar capacitatea de a ne apăra de atacurile cu rachetele este o componentă esenţială a acestei posturi, pe care cu toţii ne-o dorim cât mai robustă”, a precizat Băsescu.
„Ca stat aflat la limita frontierei estice a Alianţei, România este preocupată de noile riscuri şi ameninţări pe care le ridică dezvoltarea tehnologică în domeniul rachetelor. Proliferarea tehnologiei de