Săptămâna trecută a început la Londra un proces care poate să arunce în aer întreaga Rusie. Boris Berezovski, fostul mogul media aflat în exil în Marea Britanie l-a dat în judecată pe Roman Abramovici pentru 6,5 miliarde dolari. Indiferent cine va câştiga, un lucru va ieşi la lumină din acest proces: dimensiunea colosală a corupţiei de la Moscova.
În 1995, sub preşedinţia lui Boris Elţin, guvernul rus, aflat în disperată nevoie de lichidităţi, a lansat un program numit „împrumuturi contra acţiuni". Sub acest program, milionarii ruşi puteau să împrumute bani guvernului, iar în schimbul acestor împrumuturi li se ofereau acţiuni la preţuri foarte mici în companiile de stat. Licitaţiile erau controlate strict de Kremlin şi câştigătorii erau aleşi dintre susţinătorii lui Elţin. Berezovski, fost profesor de matematică şi cel mai mare dealer auto din Rusia la vremea respectivă, a înţeles foarte repede acest lucru. S-a împrietenit cu Tatiana Diacenko (actualmente Iumaseva), fiica lui Elţin şi o dată ajuns în cercul intim al lui Elţin, l-a convins să îi vândă 49% din televiziunea de stat ORT. Alegerile prezidenţiale din 1996 se apropiau, iar Elţin se afla la peste 20 de procente în urma candidatului comunist Ghenadi Ziuganov, care promitea confiscarea averilor şi naţionalizarea economiei. Numai că ORT pierdea bani şi avea nevoie de finanţare pentru a putea fi un instrument electoral eficace.
În perioada respectivă, Berezovski a întâlnit la bordul unui yaht, aflat într-o croazieră în Caraibe, un tânăr om de afaceri de 29 de ani din Siberia. Roman Abramovici, un orfan născut într-un orăşel din Siberia, după ce a produs o vreme răţuşte de plastic, s-a transformat în intermediar pe piaţa petrolului. În croaziera amintită, Abramovici i-a propus lui Berezovski un plan de afaceri. Cu ajutorul programului „împrumuturi contra acţiuni" şi sub protecţia Kremlinului, cei