Pentru unii, alergarea pare a fi arma cea mai potrivită împotriva kilogramelor în plus. Dar cele mai recente cercetări arată că această activitate poate avea efecte mai puţin aşteptate. În loc să slăbească, oamenii care fac jogging se pot îngrăşa dacă nu-şi schimbă comportamentul alimentar.
Sophie Morris, o sportivă care a alergat la maraton, explică într-un articol publicat de telegraph.co.uk de ce se întâmplă acest lucru. „Ideea că sportul, şi alergatul în special, vor conduce la pierderea de greutate, este o idee preconcepută. Alerg de câţiva ani. Pierdere în greutate: zero. Când am alergat la maraton aveam naiva convingere că voi arătat ca un top-model. În schimb, am pus pe mine câteva kilograme în plus. În acel moment mi s-a părut nefiresc. De fapt, acesta este un lucru obişnuit deoarece musculatura este mai densă decât grăsimea. Trezitul la ora 6 dimineaţa pentru alergări lungi necesită un aport crescut de calorii. Cum am reacţionat? Am mâncat două mic-dejunuri, apoi gustări cu multe proteine înainte şi după alergare. Şi să nu uit: şi prăjitură".
Dieteticienii sunt de acord cu această explicaţie şi spun că pierderea în greutate poate avea loc dacă mişcarea este combinată cu regim alimentar. „Este posibil să slăbeşti dacă faci schimbări în modul de a te hrăni", explică dr. Laura Clark, dietetician britanic. „Dar să pierzi în greutate doar prin sport este foarte dificil. Trebuie să lucrezi cu o intensitate mare timp de trei-patre ore sau chiar mai mult, pe săptămână şi acest lucru nu e potrivit pentru toată lumea".
„Dacă ar fi să aleg un cuvânt care să descrie comportamentul meu pe perioada antrenamentului pentru maraton, aş alege să spun că am fost lacomă. Şi el exemplifică două motive principale pentru care nu poţi avea şanse să slăbeşti doar prin exerciţiu fizic", spune Sophie Morris.
În primul rând te gândeşti cum să te recompensezi dup