Bolnavii care suferă de afecţiuni grave, precum cancer sau hepatită, au şanse mai mari de vindecare dacă beneficiază de o terapie adaptată pentru ei.
Medicina personalizată reprezintă o abordare relativ nouă şi se bazează pe ideea că pacienţi cu acelaşi diagnostic pot răspunde diferit la tratament. Acest lucru se datorează, de cele mai multe ori, diferenţelor genetice care influenţează maniera în care acţionează medicamentele.
Costurile ridicate asociate, de cele mai multe ori, investigaţiilor genetice, dar şi noutatea abordării, fac însă ca medicina personalizată să fie încă un vis frumos pentru mulţi români.
Câţi bolnavi, atâtea boli
Analiza proprietăţilor biochimice ale fiecărui organism este esenţială în stabilirea tratamentului optim pentru fiecare pacient în parte. Astfel de analize pot fi efectuate la pacienţii sănătoşi, pentru a determina predispoziţia către o anumită afecţiune, imediat după diagnosticare, pentru a stabili dacă organismul va răspunde sau nu la un anumit tip de tratament, dar şi în timpul tratamentului, pentru a observa evoluţia bolii.
"E nevoie să identificăm subgrupuri de pacienţi, cărora să ne adresăm cu terapii ţintite", spune Ileana Popescu, director medical Roche România.
Terapia ţintită duce la mai puţine reacţii adverse şi la o calitate mai bună a vieţii.
Tumorile cresc noaptea, citostaticele se fac seara
O astfel de abordare cântăreşte cu atât mai mult cu cât boala este mai gravă. În cazul cancerului de exemplu, anumite medicamente sunt aprobate doar dacă tumora se află în stadiul de metastază, însă, potrivit lui Florin Băcanu, medic oncolog la Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală, nu trebuie aşteptat un astfel de stadiu pentru administrarea unei terapii ţintite. Potrivit acestuia, gena P53, de apărare împotriva cancerului, nu este la fel de a