După Noul Cod Civil, instanţele dobândesc atribuţia de a putea pronunţa hotărâri care vor completa, modifica, adapta sau desfiinţa contracte între persoane juridice
Contractele încheiate între persoane juridice după intrarea în vigoare a Noului Cod Civil sunt supuse unui grad sporit de intervenţionism din partea instanţelor, aceasta fiind una dintre cele mai importante modificări, cu un impact major asupra mediului de afaceri.
„Contractele încheiate după 1 octombrie 2011 sunt expuse la un grad sporit de intervenţionism din partea instanţelor. Acestea dobândesc atribuţia de a putea pronunţa hotărâri care vor completa, modifica, adapta sau desfiinţa contracte în situaţii care sub imperiul vechii legislaţii erau rezervate domeniului exclusiv al voinţei părţilor contractante“, a declarat Cornel Popa, avocat asociat al firmei de avocatură „Ţucă, Zbârcea & Asociaţii“.
Pe de altă parte, Cornel Popa a precizat că Noul Cod Civil conţine o reglementare care este în general mai protectivă pentru „partea mai slabă din punct de vedere economic, optică ce se manifestă prin diverse prevederi, cum sunt, spre exemplu, cele legate de impreviziune (care va permite adaptarea contractului în cazul în care executarea prestaţiilor contractuale devine, după semnarea contractului, excesiv de dificilă din punct de vedere economic pentru una dintre părţi) sau cele privitoare la leziune, ca viciu de consimţământ (care permit anularea sau, după caz, modificarea contractului, în cazul în care între prestaţiile părţilor unui contract există o disproporţie de valoare considerabilă)“.
„Este esenţial pentru toţi operatorii economici să revizuiască formularele de contracte redactate şi utilizate înainte de data de 1 octombrie 2011, pentru a le adapta noii legislaţii. Contractele adaptate Noului Cod Civil vor fi în general mai laborioase şi mai sofisticate decât înainte. Utili