Europa se va confrunta cu o iarnă grea şi cu temperaturi reduse, consideră meteorologii britanici, în baza unor analize asupra modificărilor de temperatură şi de intensitate a curenţilor în Oceanul Atlantic.
Potrivit oamenilor de ştiinţă aceşti curenţi au un rol determinant în stabilirea caracterului iernii în ţările europene, inclusiv în partea europeană a Rusiei, transmite postul de radio rus Vesti FM. Citat de Agerpres.
Cu o săptămână în urmă, britanicii se bronzau sub un soare dogorâtor, iar la Londra se înregistrau temperaturi de circa 30 de grade Celsius, mai cald chiar decât în Hawaii.
S-a terminat cu temperaturile ridicate, avertizează meteorologii care anunţă că până la sfârşitul acestei săptămâni în multe regiuni ale Marii Britanii temperatura va scădea pe timpul nopţii până la minus trei grade. Cu câteva zile în urmă, în nordul Scoţiei a căzut prima ninsoare din acest an.
În genere, în Europa se aşteaptă o iarnă destul de friguroasă, mai spun ei, indicând că în afară de analizele asupra modificărilor de temperatură şi de intensitate a curenţilor în Oceanul Atlantic au mai luat în considerare şi aşa-numitul „efect La Nina". Acesta determină în mare măsură caracterul iernilor în Europa, consideră experţii.
În plus, afirmă oamenii de ştiinţă, de capriciile vremii este responsabil într-o oarecare măsură şi Soarele. În ultimul timp, acesta - aflându-se într-o activitate de intensitate redusă din cel de-al 11-lea ciclu - a emis mai puţine raze ultraviolete. Ca urmare, pe Pământ, în unele locuri a fost neobişnuit de cald, în timp ce în alte zone însă s-au înregistrat temperaturi sub cele normale în această perioadă.
Mai mult, experţii spun că şi circulaţia maselor de aer în atmosferă s-a încetinit în ultimul timp, ceea ce i-a determinat pe unii dintre ei să presupună că Europa „ar putea să intre într-