O grupare de stânga germană - Hekla - şi-a asumat responsabilitatea pentru explozibilul găsit în tunelul de cale ferată din Berlin. Autorităţile germane au găsit, luni, şapte bombe cu petrol pe linia de cale ferată Berlin-Hamburg.
Bombele erau echipate cu detonator cu ceas, iar intenţia teroriştilor era să le detoneze când ar fi urmat să treacă un tren, pentru ca acesta să deraieze. Bombele au fost găsite de un angajat al căilor ferate şi au fost dezamorsate apoi de genişti.
În scrisoarea de revendicare, Hekla îşi expune motivele gestului. În primul rând, condamnă misiunea germană din Afganistan şi apoi cereau eliberarea soldatului american Bradley Manning, acuzat că ar fi fost sursa WikiLeaks. Aceeaşi grupare pare să fi fost la originea unui alt incident: incendierea echipamentului de semnalizare de pe linia de cale ferată dintre Berlin şi Hamburg, ce a cauzat întârzieri mari garniturilor ce circulau pe această linie.
Toate aceste incidente au declanşat în germani teama că mişcările de stânga din anii 70 şi acţiunile lor de teroare urbană revin în forţă. Politicienii germani şi poliţia au avertizat germanii că asistă la o renaştere a Facţiunii Armatei Roşii. Gruparea în cauză îi împuşca, răpea, ucidea sau teroriza pe nemţii din Germania de Vest în anii 70. Gruparea se descria ca fiind "o gherilă urbană", comunistă şi antiimperialistă, angajată în rezistenţă armată împotriva statului vest-german "fascist".
Acum, chiar dacă vechile structuri ale FAR sunt atrofiate, autorităţile germane spun că gruparea este chiar mai periculoasă, pentru că este descentralizată, iar celulele sunt afiliate vag cu mai multe grupuri mici de indivizi. Ceea ce înseamnă că sunt şi mai greu de prins, deoarece mare parte a celor care se consideră parte a grupării nu ştiu mare lucru de activitatea celorlalte celule.
Anul acesta, nu mai puţin de 600 de maşini a