National Geographic Channel prezintă, de la ora 17.00, fascinantul documentar \"Colibri\", despre unul dintre cele mai interesante paradoxuri ale naturii.
Unele dintre cele mai remarcabile fiinţe înaripate duc extraordinarul la un nou nivel. Păsările colibri sunt fascinante, încântătoare şi captivante deşi, de cele mai multe ori ne oferă doar... un licăr.
Realizatorii documentarului "Colibri/Hummingbirds: Magic in the Air", reuşesc să-i... "încetininească" pentru a-i putea observa de aproape. Şi, explorându- le universul, să descopere câte ceva nou la fiecare pas.
Magie în aer
Micuţele vietăţi trăiesc doar pe continentul american şi fascinează prin diversitatea celor 350 de specii diferite. Cele mai mici creaturi cu sânge cald, dar şi cele mai rapide, se află într-o continuă luptă pentru supravieţuire, căreia îi fac faţă datorită modului în care au fost echipate de natură. Poate cel mai important dar al lor este talentul de a zbura.
Aripioarele lor, care bat de până la 200 de ori pe secundă, le ajută să planeze, să zboare înapoi şi chiar în jos. Pentru a atinge aceste realizări de excepţie, metabolismul lor le "cere" să consume, în fiecare zi, hrană în cantităţi care depăşesc jumătate din greutatea lor corporală. Pericolul se poate ivi însă în somn, când pot muri de foame.
Ca să reziste peste noapte, îşi înfoaie penele, îşi ajustează temperatura corporală la jumătate şi-şi reduc bătăile inimii de la 600, la aproximativ 36 pe minut.
Deoarece viaţa colibriilor se desfăşoară pe repede-înainte, omul pierde mare parte din fascinanta lor existenţă.
Cu ajutorul camerelor de filmare care captează 500 de imagini pe secundă, magica lume a celor supranumite şi păsări-muscă poate fi, în sfârşit, observată şi apreciată. Uimitoarele cadre au dezvăluit însă că aceste mici creaturi sunt mai