Premiile Darwin îi recompensează pe cei care \"îmbunătăţesc\" specia umană omorându-se în urma unor alegeri cât se poate de neinspirate.
Premiile Darwin, care se decernează persoanelor care "îmbunătăţesc" fondul genetic al omenirii omorându-se în urma unor alegeri stupide, au început să circule pe internet încă din 1985. Cele mai amuzante astfel de cazuri au fost pasate pe e-mail de la un utilizator la altul până când Wendy Northcutt, o cercetătoare americană în domeniul neurobiologiei, a hotărât să le centralizeze, în 1995, pe pagina de internet www.darwinawards.com. An de an, aici sunt premiate cele mai improbabile şi hazlii cazuri în care oameni din toată lumea se omoară din prostie.
"Ca om de ştiinţă, mi-am dat seama că oamenii au în faţă o lungă perioadă de evoluţie. Chiar vrem să-i avem în jur pe oamenii care nu opresc la lumina roşie a semaforului? Genul acesta de oameni se aleg cu ceea ce merită", a explicat Wendy Northcutt ideea din spatele Premiilor Darwin, numite astfel în cinstea omului de ştiinţă britanic Charles Darwin (1809-1882), creatorul teoriei evoluţiei speciilor.
De ce sunt fascinante morţile stupide
"Întotdeauna a existat o atracţie pentru păţaniile sau nenorocirile altuia. Povestea lui Păcală e binecunoscută sau faptul că oamenii râd când cineva se împiedică şi cade. E un mod de a se autoîncuraja, o nevoie de a vedea că lucrurile pot sta şi mai rău şi că ei ar trebui să fie recunoscători pentru ce au", explică psihoterapeutul Anda Păcurar, pentru EVZ, motivul pentru care Premiile Darwin sunt foarte populare în rândul publicului.
"Subiectul morţii e în general tabu sau în orice caz terifiant, aşa că o abordare comică, o punere în scenă îi face pe oameni să aibă curajul să privească. În general, oamenii nu au probleme să vadă moartea în filme sau pe ecrane şi astfel mulţi chiar sunt