Cancerul este principala cauză de mortalitate în lume, aproape 8 milioane de decese înregistrându-se anual (13% din total). Sursa: Vlad Stănescu
Numărul cazurilor de cancer se va dubla în 20 de ani, arată statisticile, iar românii nu fac excepție. Mai mult de o treime din cancere pot fi prevenite, prin evitarea factorilor de risc, spun medicii.
Există peste 100 de tipuri de cancere, unele mai rele decât altele. Este vorba de acelea cu cel mai prost prognostic, care lasă, deci, pacientului, cât mai puţine zile. Un om la un milion le învinge.
Prognosticul depinde de stadiul bolii (cu cât mai mic, cu atât pacientul trăieşte mai mult), dar şi de gene (anumite gene grăbesc evoluţia bolii, chiar dacă sunt depistate în stadiul I). Totuşi, există anumite cancere care evoluează exploziv, indiferent de stadiul în care sunt diagnosticate.
Topul celor mai blânde cancere
Când stabilesc care sunt cancerele "blânde" sau rele, medicii iau adesea ca reper rata de supravieţuire pentru cinci ani, chiar dacă mulţi bolnavi trăiesc mult peste acestă limită. Următoarele tipuri de cancer au cele mai bune rate de supravieţuire la cinci ani.
1. Cancerul de prostată are o rată de supravieţuire de 99% pentru cinci ani, graţie tratamentelor eficiente care există la ora actuală. Africanii au un risc de trei ori mai mare să facă, dar să şi moară din cauza cancerului de prostată. Consumul de carne roşie şi alte grăsimi animale este un factor favorizant. Printre simptome se numără nevoia de a urina frecvent, dar şi dificultăţi în pornirea şi oprirea jetului de urină.
2. Cancerul de tiroidă are o rată de supravieţuire pentru cinci ani de 96%. Este o formă rară de cancer, iar majoritatea cazurilor evoluează bine deoarece se detectează timpuriu şi se tratează eficient. Factorii de risc sunt iradierea şi alimentaţia săracă în iod.
3. Cancerul la testicule are o ra