Cele mai de temut virusuri sunt cele de tip A, care vor lovi şi în acest an. Gripa atacă vârstnicii, copiii, obezii, gravidele. Nu boala în sine e periculoasă, ci complicaţiile precum pneumonia. Sursa: OCTAVIAN COCOLOŞ
În ciuda opiniei generale că este o boală banală, care se tratează cu leacuri băbeşti, gripa poate fi fatală chiar şi adulţilor sănătoşi.
Deocamdată, în Europa s-au înregistrat doar trei cazuri de gripă în acest sezon, nici unul în ţara noastră, însă la noi, ca şi în restul Europei, numărul infecţiilor respiratorii este în creştere.
În ultimii doi ani, numărul cazurilor de gripă a explodat: în timpul pandemiei din 2009, s-au înregistrat oficial peste 7.000 de îmbolnăviri şi 122 de decese, iar anul trecut-6.464 de cazuri şi 38 de decese.
E gripă sau răceală?
Adesea, gripa se confundă cu răceala. "Răceala este acel guturai, însoţit de strănut şi secreţii, fără febră şi dureri musculare. Gripa e provocată de virusuri gripale şi este caracterizată de febră bruscă, înaltă (peste 38-40 de grade Celsius), dureri de gât severe, cefalee, frisoane, lipsa poftei de mâncare şi oboseală extremă", explică dr. Victoria Aramă, medic infecţionist la Institutul "Matei Balş" din Bucureşti.
Gripa trece în maximum 7 zile, însă tusea se poate prelungi încă două săptămâni.
"Dacă staţi la 1-2 metri lângă cineva infectat, care tuşeşte, strănută sau vorbeşte, există un risc crescut de infectare", spune medicul.
Anul acesta, vaccinul cuprinde aceleaşi virusuri ca anul trecut (AH1N1, AH3N2, B), ceea ce înseamnă că este posibil ca gripa porcină să mai facă victime.
Virusurile de tip A sunt cele mai de temut: dau epidemii şi pandemii şi sunt asociate cu mortalitate înaltă. Cele de tip B determină epidemii mai rar, la câţiva ani.
Virusurile C infectează oamenii şi porcii şi determină sporadic cazuri uşoare. @N_P