Viasat History prezintă, de la ora 21.00, documentarul din care descoperim cum trăiau, luptau şi îşi venerau zeii cei din \"Triburile germanice\".
Programul în patru părţi explorează trecerea triburilor nordice de la o cultură primitivă, aflată la periferia Europei, până la statutul de moştenitori ai Imperiului Roman. Noi descoperiri permit prezentarea unei imagini a triburilor germanice diferită de clişeele despre "barbarii nordului".
Punctul de cotitură în istoria germanicilor este conflictul cu Imperiul Roman. Încă din vremea lui Cezar, acest raport dificil s-a caracterizat nu doar prin bătălii sângeroase, ci a avut şi faze de coexistenţă şi cooperare. Germanii au devenit însă groparii Imperiului Roman, dar şi păstrătorii moştenirii acestuia.
Acest serial readuce la viaţă lumea ascunsă a triburilor germanice. Cei mai importanţi reprezentanţi ai triburilor germanice au fost francii şi alamanii pe Rin, saxonii şi anglii pe coasta Mării Baltice şi a Mării Nordului, burgunzii şi vandalii pe Oder, gepizii între Oder şi Vistula, goţii din nordul Mării Negre, alanii şi suevii în sudul Peninsulei Scandinave.
Se îndeletniceau cu creşterea animalelor, în special cornute mari şi porci, şi erau extrem de pricepuţi în prelucrarea fierului. Pe plan religios, la nivel local, au existat iniţial mai multe divinităţi, care treptat s-au unificat.
Astfel, zeul suprem era Tyr, căruia ulterior i s-a suprapus Odin sau Wotan; Donar, denumit mai târziu Thor, şi Freya, zeitate comparată cu Venus, erau stăpânul fulgerului, respectiv al dragostei.
Prima campanie a romanilor împotriva triburilor germanice
În episodul "Barbarii împotriva Romei" este analizat felul în care au interacţionat triburile germanice cu romanii conduşi de Cezar. În primăvara anului 55 î. Ch., deşi exista un armistiţiu, soldaţii romani au atacat şi masacrat mai multe persoane care